eames wit online

De geboorte van de Eames DAW stoel

In de naoorloogse tijd heerste een sfeer van positivisme en enthousiasme. Men was ervan overtuigd dat men vanaf dat moment alles beter zou gaan doen. Het zou moet iedereen goed moeten gaan. Ideeen als betaalbaar en goed wonen werden omgezet in de realiteit. Het zou daarom ook niet meer lang duren voordat betaalbaar en goed meubilair een overweging waar zou worden. Dat gebeurde ook en wel op 23 oktober 1947. Op die dag maakte Nelson A. Rockefeller, President van het Museum of Modern Art in New York, bekend dat hij een internationale wedstrijd ging houden die draaide om Low-Cost Furniture. Het doel was om nieuwe materialen te gebruiken, innovatieve productiemethoden toe te passen, verrassende vormen te bedenken en vooral het ontwerp praktisch en betaalbaar te houden. Met het ontwerp van de Eames DAW stoel behaalden Charles en Ray Eames de tweede plaats van bijna 3.000 inzendingen. Vanaf dat moment was de stoel niet meer te stoppen.

eames zwart onlineDe innovatie van de Eames DAW stoel

In de jaren die erop volgden werden heeft het Eames team de stoel alsmaar verbeterd. Vooral het zitcomfort kon volgens hen stukken beter waardoor zij een extra coating over de kuipjes hebben aangebracht. Het nadeel daarvan was wel dat de stoelen daardoor stukken duurder werden. Om een betere balans te vinden tussen kwaliteit en kwantiteit heeft Eames John Wills benaderd, een botenbouwer die een nieuwe techniek had bedacht om glasvezel gemakkelijk en goedkoper te behandelen. De prototypes van twee fiberglas kuipjes die John Wills op aanvraag van Eames, gebaseerd op twee prototypes, met deze techniek maakte zijn nog steeds identiek in vorm en maat. Wel heeft men later gekozen voor high-impact plastic voor de zitkuipjes, een materiaal dat toen nog niet bestond, omdat deze stukken milieuvriendelijker zijn dan fiberglas.

eames groen onlineDe Eames DAW stoel nu

Met zou kunnen zeggen dat de Eames DAW de wel meest lucratieve stoel is uit de geschiedenis van design meubel. Eerst Herman Miller en nu Vitra hebben een goede beslissing genomen om de stoel in productie te nemen, nu het er niet naar uitziet dat de stoel zich blijft renderen. De Eames DAW voldoet aan alle eisen waaraan een meubelstoel zou moeten voldoen: een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding, praktisch, multifunctioneel, tijdloos en niet gebonden aan trends of smaak. Ondertussen werd de stoel ook beschikbaar gesteld in andere kleuren voor meer keuzevrijheid. Te denken valt aan decente kleuren als ocean en mosterd. Meer uitgesproken kleuren kunt, naast decente kleuren, als replica verkrijgen. Origineel wil overigens nu zeggen dat de stoel is geproduceerd in het huis van Vitra. Vitra heeft namelijk de mede de rechten gekregen voor de productie van de stoelen in Europa. Verschil is er alsnog. De afmetingen van Vitra stoelen zijn anders, het aanbod verschilt met betrekking tot kleur en materiaal. Een echte Eames DAW is dus nog lang niet zo echt als men doet geloven. Uiteindelijk gaat het ook om massaproductie stoelen, zoals dat volgens het Eames team de bedoeling is geweest. De vraag wat dus nog onder ‘origineel’ kan vallen en wat niet is en blijft een discussiepunt. Velen zeggen dat echte Eames DAW uitsluitend de originelen van de eerste productie voortkomen. In dat opzicht is elke volgende productiestoel een reproductie. Degenen die dit standpunt verdedigen zeggen dat een zogenaamde replica in wezen even ‘echt’ is als die van Vitra of Herman Miller. Natuurlijk bestaan er kwaliteitsverschillen tussen alle aanbieders, maar ook die bestaan tussen Vitra en Herman Miller zelf, zo hoort men vaak. Ook de prijzen verschillen tussen beide “officiële” aanbieders enorm, net als tussen hun en de aanbieders van replica design stoelen. Zolang u zelf er goed op let dat u een kwalitatief hoogwaardig model aanschaft is er dus eigenlijk niets mis met een replica model, tenzij u de voorkeur geeft aan een mooi label op de stoel. Als dat zo is dan kunt u deze verkrijgen bij alle officiële dealers van Vitra zoals Big Brands. Gaat u toch voor een replica dan kunt u het beste terecht bij aanbieders zoals Furnaround.

eames wit onlineeames oranje kopeneames blauw kopeneames rood online