eames stoelen kopen

Charles en Ray Eames

De Eames stoelen hebben hun naam te danken aan de designers Charles en Ray Eames. Twee ontwerpers die zowel zakelijk als ook privé met elkaar omgingen, bleken een perfecte match te zijn wat betreft het ontwerpen van stoelen. Charles de zakenman en techneuk, Ray de kunstenares – Charles degene die zich stort op de details, Ray die het geheel in het oog hield. Naast hun talent konden zij genieten van de voordelen die de oorlog had geboden, zoals nieuwe materialen of nieuwe technieken. Het buigen van multiplex leidde tot commercieel success. De methode werd gebruikt om beenspalken en brancards te maken voor het leger. De stevigheid en buigbaarheid van dit goedkope materiaal bleek ook na de oorlog nog bruikbaar. Door de bloei van de industrie breidde massaindustrie zich al snel uit. Niet alleen wapens werden op grote schaal geproduceerd maar later ook auto’s en tenslotte meubels.

Charles Ormand Eameseames stoelen online bestellen

Het talent van Charles Ormand, geboren in 1907 in St. Louis, werd al op vroege leeftijd ontdekt toen hij naast school een bijbaantje had in een locale staalfabriek. Het aanbod van de concurrerende staalfabriekant voor een scholarship in engineering sloeg hij echter af om zijn droom na te jagen. Hij wilde architectuur studeren. Die droom heeft hij verwezenlijkt waarna hij na vrijf jaar studie en een reeks bijbanen bij verschillende architectenbureaus samen met Charles Grey zijn eigen burau opzette. Inmiddels was Charles getrouwd en begon de moeilijkheden van de aanhoudende recessie te ondervinden. Na een lange periode van onrust en onzekerheid heeft hij besloten om het roer om te gooien en aan de Cranbook Academy of Arts meubeldesign te studeren.

eames stoelen bestellen
Het team

Als onafscheidelijk koppel werkten Charles en Ray 24/7 aan hun ontwerpen. Zij waren de eersten die erin slaagden om in het multiplex dubbelzijdige krommingen aan te brengen. Met deze doorbraak maakten zij design
voor iedereen toegankelijk. De doorbraak was niet alleen eentje voor het volk maar ook voor henzelf: Nu beide uit een niet al te rijk gezin kwamen maar toch hielden van kunst en cultuur streefden zij er samen naar om cultuur aan het volk te brengen. Hun ontwerpen kenmerkten zich van zowel een sterke eigen stempel als ook trends van de toenmalige economie. Daarnaast bloeidde in die tijd ook het modernisme dat vanuit California zich over heel America verspreidde. California werd daarmee het voorbeeld van wat geluk is en was leidend op het gebied van trend, consueames housemptie en succes – een beeld waar Charles en Ray Eames een grote bijdrage aan leverden. In tegenstelling tot die ontwikkeling wilde het koppel er op persoonlijk gebied weinig van weten. Trends lieten zij links liggen en was alles gericht op duurzaamheid.

eames stoelen onlineHet Eames House

In de architektuur van hun eerste gezamenlijke huis in Los Angeles, the Eames House, is duidelijk te zien hoe zowel hun smaak en idealen als ook de persoonlijke voorkeur en talenten van beiden samen worden gebracht. Het huis werd, anders dan eerst gepland, gebouwd volgens de Internationale Stijl. De architectuur is minimalistisch, modern en tijdloos met oog voor detail, zoals Charles altijd nastreefde. Ray hamerde er echter op dat het huis ook een leefbaar, praktisch en multifunctioneel inslag zou krijgen. Samen streefden zij naar balans tussen dag en nacht, werk en prive, concentratie en ontspanning, sociaal en individueel, professioneel en persoonlijk. Kortom het huis moest hun leven vergemakkelijken in plaats van een eigen leven krijgen. Vreemd genoeg waren beide ondanks hun minimalistische instelling en hun streven naar duurzaamheid, extreme verzamelaars. De obsessie van het verzamelen van spullen leidde er zelfs toe dat het Eames huis zodanig overvol raakte dat schilderijen verticaal opgehangen moesten worden. Dit laat wel zien dat ook zij het leven zelf verkozen boven schoonheid en perfectie.

 

charles eames stoelen

eames stoelen online

eames stoelen kopen